Vraag: Shell, hoeveel belasting betaal jij? Antwoord: .................

We weten dat Shell geen dividendbelasting wil betalen. We weten nu ook dat de olieboer stiekempjes het onderzoek financierde dat aan de basis stond voor de afschaffing van deze belasting. Onze huidige regering was het roerend met Shell eens: we moeten alles op alles zetten om het hoofdkantoor binnen de dijken te houden. Voor deze cash cow mag je best wat concessies doen.

Maar moeten we dit grote bedrijf wel krampachtig in Nederland willen houden? Het is namelijk helemaal niet duidelijk wat onze schatkist overhoudt aan de lucratieve business van The Royal Dutch. Wat de president-directeur Marjan Van Loon van de keuze vindt om de dividendbelasting de nek om te draaien laat zich raden: ‘Het is een goede deal geweest voor Nederland, want anders waren we alles kwijt geweest.’

Mooi, we kunnen dus in onze handjes knijpen van geluk. Haar onderbouwing is echter niet zo euhh. Tsja. Die is er niet.

Hoeveel levert Shell de Nederlandse schatkist nu echt op?

925-fossiel Arno Wellens is samen met Thomas Bollen voor Follow the Money in de materie gedoken. Zo zien zij dat de constructie rondom de duale aandelenstructuur van Shell mogelijk in strijd is met de wet. Sinds zorgt dit ervoor dat een deel van de aandeelhouders geen dividendbelasting betaalt. Als we naar de andere belastingen kijken die Shell betaalt, zien we dat dit onze schatkist nauwelijks ten goede komt. Wel die van Nigeria, Irak en Oman.