Handelaar in 'lichaamsdelen, torso's en hoofden' met vestiging in Amsterdam aangepakt door FBI

Niet meteen een link leggen met de nieuwe donorwet die Pia Dijkstra van D66 door de senaat heeft gestofzuigerd, maar frappant is het wel. Een Amerikaans bedrijf, MedCure, heeft een bezoekje gehad van de FBI. Het handelde in 'lichaamsdelen, torso's en hoofden' van lichaamsdonoren, maar de waar van MedCure zat vol met ziektes. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Snijzaal
Heeft u als student wel eens huisgenoten gehad die geneeskunde studeren? Een feestje is het niet. Tijdens het opscheppen van de pastasaus bij de gemeenschappelijke maaltijd slaagt er wel eens eentje in om op te merken dat er wat onder de nagel zit, hetgeen dan meteen een pulksessie rechtvaardigt. Maar goed, ze had dan ook 'snijzaal'. Daarbij mogen geneeskundestudenten met echte lichamen knutselen, meer ter lering dan vermaak natuurlijk. Het hoogtepunt schijnt werken met een hoofd te zijn. In een universitair medisch centrum is het dan een consternatie van jewelste, als het hoofd is gearriveerd. 'Heb jij het hoofd al gezien? Het staat om de hoek!'. Dat is het verhaal, tenminste.

He psst, lijkje kopen? Waar doe je dat eigenlijk? Er bestaat zoiets als een gespecialiseerd donorbedrijf, zoals MedCure. Als uw geliefde familielid bijna de laatste adem uitblaast, vergeet dan vooral niet MedCure te bellen. Dan komen ze het lichaam halen. Rijk wordt u er niet van maar arm ook niet, want alle kosten worden vergoed maar daar blijft het wel bij. Een speciale consultant van MedCure komt nog even langs om u van een goed gevoel te voorzien: het doneren helpt de wetenschap en meer. 

Als de overledene een geregistreerde donor is, dan gaat het desbetreffende orgaan er eerst uit en moeten de arme studenten het doen met een lichaam waar bijvoorbeeld een nier uit mist. MedCure doet het allemaal. Nu zijn ze onderwerp van een onderzoek door de FBI, want de lichaamsdelen zouden niet allemaal even fris zijn geweest. Ook in een lichaamsdeel van een reeds overledene kan immers een ziekte huizen. 

Maar goed, dat is de VS, daar hebben wij toch geen last van? Wrong. MedCure heeft vier vestigingen in de VS en eentje daarbuiten, namelijk Amsterdam. Nederland is een logistieke hub, dat wist u, dus Nederland is een makkelijke overslagplek voor letterlijk de containers vol menselijke resten van MedCure. Eet u smakelijk